Tea

Tea

A tea jótékony hatása

2017. július 14. - Nyírfacukor ( xilit )

A világszerte fogyasztott 3000 különböző teaféleség mind egy növényről és annak keresztezett változatairól származik.

A leszüretelt tea több mint háromnegyed részéből fekete teát készítenek, az amerikaiak és európaiak ezt isszák.

A legősibb típust, a zöld teát főleg Japánban és Kínában kedvelik. Ennél csak melegítik és szárítják a leveleket, így azok megőrzik zöld színüket. A félig fermentált, sárga oolong tea átmenet a fekete és a zöld tea között.

Mindhárom típus igen egészséges, különböző aromás vegyületeket, egyebek között flavonoidokat tartalmaz. A gyümölcs- és zöldségfélékben is megtalálható flavonoidok olyan antioxidánsok, melyek megelőzik a vélhetőleg ötvennél is több betegség kialakulásában szerepet játszó, szabad gyökök okozta sejtkárosodást.

A zöld teában egy EGCg nevű flavonoidot találtak, mely hatékony antioxidáns. Allan Conney, a Rutgers Egyetem biokémikusa szerint a fekete teának is hasonló egészségmegőrző hatása van.

Egy holland vizsgálat szerint azokat a férfiakat, akik napi négy-öt csésze fekete teát felhörpintenek, közel 70 százalékkal kisebb eséllyel sújtja stroke, mint a naponta legfeljebb két csészével fogyasztókat.

fekete_tea.jpg

Egy másik, 1993-ban készült tanulmány a fekete tea nagyobb mennyiségű fogyasztása és a halálos kimenetelű infarktusok számának csökkenése közti összefüggésről számolt be.

John Folts, a Wisconsini Egyetem orvosi karán működő kutatóközpont igazgatója megállapította, hogy a fekete teában lévő flavonoidok gátolják a vérlemezkék összetapadását, s így megelőzik a veszélyes vérrögök kialakulását, melyek a legtöbb infarktust és szélütést okozzák.

Egyetemi kutatók Clevelandben arra a megállapításra jutottak, hogy a zöld tea akár 90 százalékos hatékonysággal is megelőzheti a leégést, amely bőrrákhoz vezethet.

Végül, fluortartalma révén a tea erősítheti a fogzománcot, és segíthet megelőzni a fogszuvasodást. Japán kutatók laborkísérletekkel kimutatták, hogy a tea gátolja a fogakon a lepedékképződést,és elpusztítja a szájban jelen lévő baktériumokat, amelyek a fogszuvasodás mellett ínybetegségeket is okozhatnak.

Mennyi teát kell inni ahhoz, hogy jótékony hatással legyen egészségünkre? Weisburger azt állítja, napi négy-öt csészével, ám más vizsgálatok szerint kevesebb is elég.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://teak.blog.hu/api/trackback/id/tr145239203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása