A világszerte fogyasztott 3000 különböző teaféleség mind egy növényről és annak keresztezett változatairól származik.
A leszüretelt tea több mint háromnegyed részéből fekete teát készítenek, az amerikaiak és európaiak ezt isszák.
A legősibb típust, a zöld teát főleg Japánban és Kínában kedvelik. Ennél csak melegítik és szárítják a leveleket, így azok megőrzik zöld színüket. A félig fermentált, sárga oolong tea átmenet a fekete és a zöld tea között.
Mindhárom típus igen egészséges, különböző aromás vegyületeket, egyebek között flavonoidokat tartalmaz. A gyümölcs- és zöldségfélékben is megtalálható flavonoidok olyan antioxidánsok, melyek megelőzik a vélhetőleg ötvennél is több betegség kialakulásában szerepet játszó, szabad gyökök okozta sejtkárosodást.
A zöld teában egy EGCg nevű flavonoidot találtak, mely hatékony antioxidáns. Allan Conney, a Rutgers Egyetem biokémikusa szerint a fekete teának is hasonló egészségmegőrző hatása van.
Egy holland vizsgálat szerint azokat a férfiakat, akik napi négy-öt csésze fekete teát felhörpintenek, közel 70 százalékkal kisebb eséllyel sújtja stroke, mint a naponta legfeljebb két csészével fogyasztókat.
Egy másik, 1993-ban készült tanulmány a fekete tea nagyobb mennyiségű fogyasztása és a halálos kimenetelű infarktusok számának csökkenése közti összefüggésről számolt be.
John Folts, a Wisconsini Egyetem orvosi karán működő kutatóközpont igazgatója megállapította, hogy a fekete teában lévő flavonoidok gátolják a vérlemezkék összetapadását, s így megelőzik a veszélyes vérrögök kialakulását, melyek a legtöbb infarktust és szélütést okozzák.
Egyetemi kutatók Clevelandben arra a megállapításra jutottak, hogy a zöld tea akár 90 százalékos hatékonysággal is megelőzheti a leégést, amely bőrrákhoz vezethet.
Végül, fluortartalma révén a tea erősítheti a fogzománcot, és segíthet megelőzni a fogszuvasodást. Japán kutatók laborkísérletekkel kimutatták, hogy a tea gátolja a fogakon a lepedékképződést,és elpusztítja a szájban jelen lévő baktériumokat, amelyek a fogszuvasodás mellett ínybetegségeket is okozhatnak.
Mennyi teát kell inni ahhoz, hogy jótékony hatással legyen egészségünkre? Weisburger azt állítja, napi négy-öt csészével, ám más vizsgálatok szerint kevesebb is elég.