A teacserje leveleit nagyon gyorsan kell feldolgozni a leszedés után,hogy elkerüljék az oxidációs folyamatokat és a hervadást.A feldolgozásnak köszönhetően, két egymástól jelentősen eltérő hatású tea a végtermék, az egyik a fekete tea, a másik a zöld tea.
A fekete tea levelei az oxidációs folyamatok következtében elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, az íze karakteresebb lesz.
A zöld tea elkészítésénél az oxidációs folyamat lerövidül, a leveleket nem fermentálják, az antioxidáns összetevők érintetlenek maradnak.
Éppen ezért tulajdonítanak a zöld teának több jótékony hatást a fekete teával szemben.
A fekete teát kétféleképpen dolgozzák fel, az egyik az ortodox módszer, kézi feldolgozást jelent, és főként a jobb minőségű leveleknél használják.
Az ortodox módszer pontos menete teafajtánként eltér, ez a feldolgozás jó minőségű, laza teát eredményez, melyet nem véletlenül kedvelnek az ínyencek.
A fonnyasztás feladata a vízvesztés, a tealevelek sodorhatók lesznek. A leveleket vékony, 25–40 cm-es rétegben terítik szét tálcákon, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a levegővel. A szárítást ventilátorok segítik. Ha kicsi a levegő nedvességtartalma, szoba hőmérsékletű levegőn is végbemegy a fonnyadás.
A sodrás-hengerlés során a levél sejtfalai felszakadnak, és a levél felületére kerülnek a sejtnedvek anyagai, ahol levegő jelenlétében keverednek el a polifenol-oxidáz enzimmel. Kézzel teasodró asztalokon, vagy a két recézett hengerből álló mángorlón végzik.
Az erjesztés fermentálás során megindulnak a kémiai fermentációs folyamatok, a katechinekből teaflavinok és tearubiginek, a klorofillból feofitinek és a feoforbidok, az aminosavak bomlásából illóanyagok keletkeznek. Ezen folyamatra annak idején a fermentáció kifejezés terjedt el, s használata fennmaradt annak ellenére is, hogy valódi erjedés nem történik.
A szárítás során megállítják az oxidációs folyamatot, és hevítéssel eltávolítják a levelekből a nedvességet.
A másik módszer a CTC módzser az angol crush, tear, curl szavakból, jelentése morzsol, szakít, csavar.
A CTC módszert teafilterekben vagy sűrítményekben alkalmazzák, a gyengébb minőségű levelek feldolgozására, a folyamat gépi úton történik, hatásosan és hatékonyan készít jobb minőségű végterméket a közepes vagy gyenge minőségű levelekből.
A zöld teát nem fermentálják.
Kínában a tea őshazájában forró vaslábasokban pörkölik a tealeveleket néhány percig, ezután asztalokon sodorják.
Japánban egy keverővel ellátott forgó hengerben 15-20 másodpercig gőzölik a leveleket, majd szállítószalagon hűtik, újra felmelegítés után sodorják.Hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt. A teát végül szárítják.
A pörkölés vagy gőzölés során a polifenol-oxidáz enzim elveszti aktivitását, a levelek zöld színe megmarad és az oxidálatlan katechinek miatt a fekete teánál a zöld tea fanyarabb.