Tea

Tea

A tea feldolgozása

2017. május 19. - Nyírfacukor ( xilit )

A teacserje leveleit nagyon gyorsan kell feldolgozni a leszedés után,hogy elkerüljék az oxidációs folyamatokat és a hervadást.A feldolgozásnak köszönhetően, két egymástól jelentősen eltérő hatású tea a végtermék, az egyik a fekete tea, a másik a zöld tea.

A fekete tea levelei az oxidációs folyamatok következtében elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, az íze karakteresebb lesz.

A zöld tea elkészítésénél az oxidációs folyamat lerövidül, a leveleket nem fermentálják, az antioxidáns összetevők érintetlenek maradnak.

Éppen ezért tulajdonítanak a zöld teának több jótékony hatást a fekete teával szemben.

A fekete teát kétféleképpen dolgozzák fel, az egyik az ortodox módszer, kézi feldolgozást jelent, és főként a jobb minőségű leveleknél használják.

darjeefeldolg.jpg

Az ortodox módszer pontos menete teafajtánként eltér, ez a feldolgozás jó minőségű, laza teát eredményez, melyet nem véletlenül kedvelnek az ínyencek.

A fonnyasztás feladata a vízvesztés, a tealevelek sodorhatók lesznek. A leveleket vékony, 25–40 cm-es rétegben terítik szét tálcákon, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a levegővel. A szárítást ventilátorok segítik. Ha  kicsi a levegő nedvességtartalma, szoba hőmérsékletű levegőn is végbemegy a fonnyadás.

A sodrás-hengerlés során a levél sejtfalai felszakadnak, és a levél felületére kerülnek a sejtnedvek anyagai, ahol levegő jelenlétében keverednek el a polifenol-oxidáz enzimmel. Kézzel teasodró asztalokon, vagy a két recézett hengerből álló mángorlón végzik.

Az erjesztés fermentálás során megindulnak a kémiai fermentációs folyamatok, a katechinekből teaflavinok és tearubiginek, a klorofillból feofitinek és a feoforbidok, az aminosavak bomlásából illóanyagok keletkeznek. Ezen folyamatra annak idején a fermentáció kifejezés terjedt el, s használata fennmaradt annak ellenére is, hogy valódi erjedés nem történik.

A szárítás során megállítják az oxidációs folyamatot, és hevítéssel eltávolítják a levelekből a nedvességet.

A másik módszer a CTC módzser az angol crush, tear, curl szavakból, jelentése morzsol, szakít, csavar.

A CTC módszert teafilterekben vagy sűrítményekben alkalmazzák, a gyengébb minőségű levelek feldolgozására, a folyamat gépi úton történik, hatásosan és hatékonyan készít jobb minőségű végterméket a közepes vagy gyenge minőségű levelekből.

A zöld teát nem fermentálják.

Kínában a tea őshazájában forró vaslábasokban pörkölik a tealeveleket néhány percig, ezután asztalokon sodorják.

Japánban egy keverővel ellátott forgó hengerben 15-20 másodpercig gőzölik  a leveleket, majd szállítószalagon hűtik, újra felmelegítés után sodorják.Hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt. A teát végül szárítják.

A pörkölés vagy gőzölés során a polifenol-oxidáz enzim elveszti aktivitását, a levelek zöld színe megmarad és az oxidálatlan katechinek miatt a fekete teánál a zöld tea fanyarabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://teak.blog.hu/api/trackback/id/tr745238960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása