Tea

Tea

A tea gyógyhatása

2017. augusztus 11. - Nyírfacukor ( xilit )

A tea igen népszerű ital, egyes kultúrák szerves hozzátartozója, amellett az egészségre számos jótékony hatása van.Antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása a benne lévő katekinnek köszönhető.

Korábban, a főzet annak révén lett életmentő, hogy a forró vízben elpusztultak a kórokozó baktériumok. Vajon mi rejlik a tea egyéb gyógyhatásai mögött, ezt vizsgálják korunk tudósai.

A tea legfőbb összetevője, az egészség szempontjából kiemelkedő pozitív hatásokat vált ki az antoxidáns tulajdonságú polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek koncentrációja. Egy liter hagyományosan elkészített tea közel 1 g polifenolt tartalmaz, a közvéleménnyel ellentétben csak kevéssel található több a zöld teában.

Az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását. A teában kevés nátrium található,nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort. A teafogyasztás csökkenti a csontritkulás mértékét vagy megakadályozza a kialakulását.

teakiontes.jpg

Átfogó, összegző, többféle kutatás eredményeit magába foglaló elemzések szerint, 11%-al alacsonyabb a teát fogyasztók körében a szívinfarktus előfordulása, akik naponta legalább háromszor fogyasztanak teát.

A fertőtlenítő, antibakteriális hatás eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása, és annak mértéke. A katekinek védelmet nyújtanak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen.

Koffein tartalma élénkítő hatású, az agykéregre kifejtett izgató hatása révén serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentráló-képességet. Kérgi és közvetlenül az izomra kifejtett hatásai miatt növeli az izom mozgékonyságát, az izom összehúzódás erejét és kitolja a fáradtságérzés kialakulásának idejét.

A koffein a vegetatív központokra és perifériára kifejtett hatása előnyösen változtatja meg a vérelosztást. Splanchnicus terület rovására javítja az agy, szív, tüdő, izom és a bőr vérellátását. Serkenti a légzőközpont működését.A koffein számos gyógyszerkombináció összetevője.

A teobromin és teofillin központi izgató hatása gyengébb, az értágító és diuretikus hatásuk erősebb.

A zöld teában kevesebb a koffein, mint a fekete teában, de a felszívódása egyenletesebb, hosszabb ideig tart.

A gyógynövényteák a teacserje levelét nem tartalmazzák, ezért gyógyhatásuknak semmi köze sincs a tea gyógyhatásához.

A kutatók még nem tudják, hogy a citrom vagy tej csökkenti-e a tea jótékony hatásait, a cukrozás megkönnyítheti a fogszuvasodást, egyenlőre jó döntés, ha keserűen hörpöljük a teát. Azt nem is kell bizonyítani, hogy egy csésze nyugtató tea mennyire javítja a kedélyállapotot. Jót tesz testünknek, lelkünknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://teak.blog.hu/api/trackback/id/tr945361788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása