Tea

Tea

A tea osztályozása Európában

2017. február 08. - Nyírfacukor ( xilit )

Ismerjük meg a fekete teák nemzetközileg elismert osztályozási rendszerét, amelyet a hírnevükre kényes kereskedőcégek abban az időben alakítottak ki, amikor a tea újdonságnak számított Európában. A vásárló már akkor is szeretett bizonyos lenni afelől, hogy valóban azt kapja a pénzéért, ami jár neki, ezért a kereskedők a teák csomagolásán precízen feltüntették, hogy az adott fajtát mennyire zsenge és mekkora méretű friss tealevélből állították elő, ezzel egyben utalva a főzet minőségére is.

teafelek.jpg

Vajon hány fajtája van, és mások miként isszák? Mikor élénkít, s mikor nyugtat? Hogyan készítik nekünk, és mi hogyan készítsük el magunknak?

A több száz éve angol nyelven megfogalmazott kategóriák gyakran még ma is olvashatók a fekete teák csomagolásán.

 

A leveleket a szedők már szüretelés közben osztályozzák, a sorban legelöl haladó szedő a cserje csúcsán lévő leveleket szedi.

A leveles teák osztályozása

Flowery Orange Pekoe FOP a vékony és fiatal, a cserje csúcsán frissen kizöldellt, egész levelekből szorosan sodrott tea. A tea szálai világosabbak. Főzete halványabb, vörösesbarnás színű.

Orange Pekoe OP már majdnem teljesen kifejlett, de még fiatal levelekből készült tea, szorosan sodrott, hosszú szálakkal.

Pekoe és Flowery Pekoe P és FP csak lazán vagy alig sodrott, már nem a legfiatalabb levelekből készült tea.

Pekoe Souchong és Souchong PS és S lazán vagy alig sodrott, halvány színű főzetet adó kínai teák. A Souchong megjelölést általában a nagy levelű kínai teákra használják.

Ezeknek a kategóriáknak vannak vágott változatai is, ami azt jelenti, hogy a sodrás előtt a kisebb leveleket felezik, a nagyobbakat még több részre vágják és a nem egészen fiatal leveleket géppel aprítják.

A vágott teák általában gyorsabban kioldódnak és sötétebb, töményebb főzetet adnak, ezért népszerűségük az utóbbi évtizedekben növekedett.

A teázási szokásaikban is roppant kifinomult angolok az önmagában fogyasztható teákat kedvelik, többnyire világhírű termőterületeken érlelt fajtákat, melyeknek ízét egyenesen bűn volna idegen aromákkal, máshonnan származó levelek ízével tönkretenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://teak.blog.hu/api/trackback/id/tr575465404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása