Tea

Tea

A lapacho tea

2018. január 12. - Nyírfacukor ( xilit )

Maga a lapacho fa, ami a teát adja a dél-amerikai indiánok által már évszázadokkal ezelőtt felfedezett és nagy becsben tartott gyógynövény. Hatalmas rózsaszín, vöröses, vagy lilás virágairól könnyen felismerhető. Híresen hosszú élettartamú növény, 600-800 évig is elél. A teát a fakéreg belső felének lehántásával nyerik és számos egészségügyi probléma kezelésére és megelőzésére bevetik a mai napig.

gyogynoveny.jpg

A lapacho tea egyik érdekes sajátossága, hogy semmilyen csoda-összetevőt nem tartalmaz, csupán a viszonylag hétköznapi hatóanyagok előnyös kombinációja okozza a gyógyhatást. Ettől még persze nem kell alábecsülni, hiszen kifejezetten gazdag forrása az ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, mint a vas, a kálium, a cink, a foszfor, a mangán, a jód, a bór és a bárium, ami nagyon jól jön, mivel egy olyan növényről van szó, amit csak kis mennyiségben fogyasztunk. Találhatóak benne ezen kívül antioxidánsok és antibakteriális hatású vegyületek is. Az inkák és más, a brazil őserdőkben őshonos törzsek elsősorban légúti fertőzésekre, asztmára és a felső légúti nyálkahártyákat érintő fertőzések esetén használták, illetve minden olyan esetben, amikor az immunrendszer célzott támogatására volt szükség. Kezeltek vele fekélyeket, bakteriális és gombás bőrelváltozásokat és a jóindulatú daganatoktól is ezáltal igyekeztek megszabadulni. Használói szerint javítja az érrendszer állapotát is, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Napjainkban még mindig érdemes kipróbálni immunhiányos helyzetekben, akár konstans fennálló betegség esetén, akár ha a lábadozás alatt van szükség egy kis támogatásra és szeretnénk azt természetes forrásból biztosítani. Jó hatással lehet gyulladások kezelésére reumás, ízületi fájdalom és a bélrendszer gyulladásai esetén. Szigorúan orvosi ajánlás esetén kiegészíthetünk vele daganatos betegségre kapott modern terápiát is, ha az immunrendszer erősítése nem hátráltatja a kezelést. A magas tápanyagtartalma serkenti a vérképzést, ezzel növeli a szervezet oxigénfelvevő képességét.

A nép gyógyászat pszichedelikus hatást is tulajdonít neki, persze kizárólag gyógyhatásút, ami enyhítheti a krónikus depresszió tüneteit és segíthet az álmatlanságban szenvedőknek is.

A lapacho teát kizárólag kúraszerűen javasolt fogyasztani, 5-6 héten keresztül és kerülni kell ezalatt az Aszpirin használatát.

A tea gyógyhatása

A teát kezdetben a kínaiak gyógyszerként fogyasztották, nem véletlenül. A tea főzet valóban összetett élettani hatásokkal rendelkezik, jelentős koffeintartalma, ami még a kávénál is magasabb, a tea szárazanyagainak mennyiségéhez viszonyítva a 2-4 százalékot is eléri, sokan mégis úgy érzik, hogy a kávétól jobban felélénkülnek.

A tea magasabb csersavtartalma késlelteti a koffein felszívódását, ezért a tea lassabban, fokozatosabban, de hosszabb távon frissít, mint a gyors hatású kávé.

A tea számos fontos ásványi anyagot tartalmaz, ezek közül kiemelkedik a viszonylag magas fluortartalma, különösen azokon a vidékeken van nagy jelentősége, ahol az ivóvíz természetes fluortartalma kisebb az ideálisnál. A tea 100 gr teafűre számítva több mint 9 gr fluort tartalmaz.

teaegeszseg.jpg

A tea káliumban, kalciumban és magnéziumban is gazdag, van benne jód, króm, mangán, szelén, vas és foszfor, B1 és B2 vitaminokat is tartalmaz.

A teában található teofillin és teobromin értágító hatású, serkenti a szívműködést, részt vesz a vese működésének szabályozásában és vízelethajtó hatása van.

A tea baktériumölő anyagainak, fertőtlenítő hatása is régen ismert, világméretű elterjedésében bizonyára élvezetes ízei mellett az is közrejátszott, hogy forralt, vagyis fertőtlenített vízből készül.

Elterjedtek a különböző gyógynövényekből készült teák is. Pl: matetea. 

Fogyasztása nemcsak kellemes, egészséges is.

Tealevél hatóanyagai és alkalmazásuk

Több mint 2000 éve ismerjük és élvezzük a teát. Megbízható adatok azonban csak az i. u. 4. századtól tanúsítják, hogy a teát gyógyitalként, üdítőként vagy étel gyanánt is alkalmazták. A teázás élvezetének széles körű elterjesztése a Tang dinasztia alatt történt.

teaszertartas.jpgA teakultuszt Kínából zarándokútról hazatérő buddhista szerzetesek honosították meg Japánban, és egy japán szerzetes, Eisai írta le először, hogy a teának életet meghosszabbító hatása van.

A ma is használatos zöld és fekete tea gyártástechnológiája a Ming dinasztia idején alakult ki. A zöld és a fekete tea készítése közötti különbség az, hogy a fekete teánál a gyártástechnológia során a rügyeket, leveleket erős fermentációs hatás éri.

A tea élénkítő hatását koffeintartalmának köszönheti, élénkítő hatása függ a tea fajtájától, az elkészítés módjától, és a megívott mennyiségtől. Egy csésze tea elfogyasztását követően már 10-20 perc múlva nő az éberség, javul a figyelem és csökken a reakció idő. A forró tea állítólag javítja a végtagok keringését, különösen hideg kezű emberek érzik ezt a hatást.

Hatóanyagai 5% koffeint, kevés teofillint, teobromint, 8-30% katechin típusú cserzőanyagot, illóolajat, biszflavonoidokat és aromaanyagokat tartalmaz.

A koffein az agykéregre kifejtett izgató hatása révén serkenti a szellemi teljesítő- képességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő és koncentrálóképességet.

A koffein a vegetatív központokra és a perifériára kifejtett hatásai következtében, előnyösen változtatja meg a vérelosztást. A splanchnicus terület rovására javítja az agy, szív, tüdő, izom és a bőr vérellátását. Megindítja a diuresist, serkenti a légzőközpont működését.

Nagy adagban álmatlanságot, izgatottságot, fokozott ingerlékenységet eredményez. Kérgi és közvetlenül az izomra kifejtett hatásai miatt növeli az izom mozgékonyságát, az izom-összehúzódás erejét és kitolja a fáradtságérzés kialakulásának idejét.

Egyesek úgy tartják, hogy a tea segít a stressz oldásában is. A tea fajtától és dózistól függő kedvező élettani hatását újabban magas antioxidáns tartalmával magyarázzák.

A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, fogyasztásuk előtt érdemes megvizsgálni, hogy hogyan hathatnak az emberi szervezetre. Általában kedvezőtlen mellékhatásuk nincs, de okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot, mint a fekete tea, míg a zöld tea éppen ellenkezőleg, nyugtató hatású. A gyógynövények teájának (Pl: a lapacho tea) hatásai a növény gyógyító erejét hordozzák magukban, így rendkívül változatos és különböző betegségekre hatnak. 

A tea gyógyhatása

A tea igen népszerű ital, egyes kultúrák szerves hozzátartozója, amellett az egészségre számos jótékony hatása van.Antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása a benne lévő katekinnek köszönhető.

Korábban, a főzet annak révén lett életmentő, hogy a forró vízben elpusztultak a kórokozó baktériumok. Vajon mi rejlik a tea egyéb gyógyhatásai mögött, ezt vizsgálják korunk tudósai.

A tea legfőbb összetevője, az egészség szempontjából kiemelkedő pozitív hatásokat vált ki az antoxidáns tulajdonságú polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek koncentrációja. Egy liter hagyományosan elkészített tea közel 1 g polifenolt tartalmaz, a közvéleménnyel ellentétben csak kevéssel található több a zöld teában.

Az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását. A teában kevés nátrium található,nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és fluort. A teafogyasztás csökkenti a csontritkulás mértékét vagy megakadályozza a kialakulását.

teakiontes.jpg

Átfogó, összegző, többféle kutatás eredményeit magába foglaló elemzések szerint, 11%-al alacsonyabb a teát fogyasztók körében a szívinfarktus előfordulása, akik naponta legalább háromszor fogyasztanak teát.

A fertőtlenítő, antibakteriális hatás eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása, és annak mértéke. A katekinek védelmet nyújtanak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen.

Koffein tartalma élénkítő hatású, az agykéregre kifejtett izgató hatása révén serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentráló-képességet. Kérgi és közvetlenül az izomra kifejtett hatásai miatt növeli az izom mozgékonyságát, az izom összehúzódás erejét és kitolja a fáradtságérzés kialakulásának idejét.

A koffein a vegetatív központokra és perifériára kifejtett hatása előnyösen változtatja meg a vérelosztást. Splanchnicus terület rovására javítja az agy, szív, tüdő, izom és a bőr vérellátását. Serkenti a légzőközpont működését.A koffein számos gyógyszerkombináció összetevője.

A teobromin és teofillin központi izgató hatása gyengébb, az értágító és diuretikus hatásuk erősebb.

A zöld teában kevesebb a koffein, mint a fekete teában, de a felszívódása egyenletesebb, hosszabb ideig tart.

A gyógynövényteák a teacserje levelét nem tartalmazzák, ezért gyógyhatásuknak semmi köze sincs a tea gyógyhatásához.

A kutatók még nem tudják, hogy a citrom vagy tej csökkenti-e a tea jótékony hatásait, a cukrozás megkönnyítheti a fogszuvasodást, egyenlőre jó döntés, ha keserűen hörpöljük a teát. Azt nem is kell bizonyítani, hogy egy csésze nyugtató tea mennyire javítja a kedélyállapotot. Jót tesz testünknek, lelkünknek.

A tea jótékony hatása

A világszerte fogyasztott 3000 különböző teaféleség mind egy növényről és annak keresztezett változatairól származik.

A leszüretelt tea több mint háromnegyed részéből fekete teát készítenek, az amerikaiak és európaiak ezt isszák.

A legősibb típust, a zöld teát főleg Japánban és Kínában kedvelik. Ennél csak melegítik és szárítják a leveleket, így azok megőrzik zöld színüket. A félig fermentált, sárga oolong tea átmenet a fekete és a zöld tea között.

Mindhárom típus igen egészséges, különböző aromás vegyületeket, egyebek között flavonoidokat tartalmaz. A gyümölcs- és zöldségfélékben is megtalálható flavonoidok olyan antioxidánsok, melyek megelőzik a vélhetőleg ötvennél is több betegség kialakulásában szerepet játszó, szabad gyökök okozta sejtkárosodást.

A zöld teában egy EGCg nevű flavonoidot találtak, mely hatékony antioxidáns. Allan Conney, a Rutgers Egyetem biokémikusa szerint a fekete teának is hasonló egészségmegőrző hatása van.

Egy holland vizsgálat szerint azokat a férfiakat, akik napi négy-öt csésze fekete teát felhörpintenek, közel 70 százalékkal kisebb eséllyel sújtja stroke, mint a naponta legfeljebb két csészével fogyasztókat.

fekete_tea.jpg

Egy másik, 1993-ban készült tanulmány a fekete tea nagyobb mennyiségű fogyasztása és a halálos kimenetelű infarktusok számának csökkenése közti összefüggésről számolt be.

John Folts, a Wisconsini Egyetem orvosi karán működő kutatóközpont igazgatója megállapította, hogy a fekete teában lévő flavonoidok gátolják a vérlemezkék összetapadását, s így megelőzik a veszélyes vérrögök kialakulását, melyek a legtöbb infarktust és szélütést okozzák.

Egyetemi kutatók Clevelandben arra a megállapításra jutottak, hogy a zöld tea akár 90 százalékos hatékonysággal is megelőzheti a leégést, amely bőrrákhoz vezethet.

Végül, fluortartalma révén a tea erősítheti a fogzománcot, és segíthet megelőzni a fogszuvasodást. Japán kutatók laborkísérletekkel kimutatták, hogy a tea gátolja a fogakon a lepedékképződést,és elpusztítja a szájban jelen lévő baktériumokat, amelyek a fogszuvasodás mellett ínybetegségeket is okozhatnak.

Mennyi teát kell inni ahhoz, hogy jótékony hatással legyen egészségünkre? Weisburger azt állítja, napi négy-öt csészével, ám más vizsgálatok szerint kevesebb is elég.

 

A tea osztályozása, fajtái

A teák osztályozása a fermentációs folyamat lezajlásától függ.

A zöld tea minimális oxidáción esik át. A fehér tea nagyon fiatal levelekből készül, melyek egyáltalán nem oxidálódtak. A sárga tea nagyon kíméletes oxidáción esik át, míg a levelek sárgás színt kapnak. A kukicsa, Téli tea olyan gallyak és régi levelek töredéke melyeket a téli teacserjéről szednek, majd tűz fölött szárítanak. Egészséges, Japánban népszerű ital, a makrobiotikus diéta helyesli fogyasztását.

oolongtea.jpg

Oolong tea leveleinél az oxidációt a folyamat felénél állították meg, míg a fekete és vörös tea jelentős mértékű katechinoxidáción esik át.

A teák egy különleges csoportja a puer tea /kínaiul öreg föld/.A legtöbb teafajtát szedésének és feldolgozásának évében fogyasztják, addig a puer több mint 50 éves is lehet. Ezalatt az idő alatt erős, jellegzetes ízt kap, melyet a golyó vagy tömb alakú lepréselt tea esetén a teakockákon kialakuló penészréteg okoz. A teát gyakran nagyon hosszú ideig áztatják (a tibetiek például egész éjjel). A puert Kínában gyógyító erejűnek tartják.

Létezik jó néhány ritkán fellelhető teafajta, melyeket a hagyományos kínai gyógyítás során használnak, és nem illesztehetőek egyik csoportosításba sem.

A csung csa, szó szerint "féregtea", ez a főzet a teacserje magjaiból készül,a forró nyári hőség okozta bajok enyhítésére, valamint az influenza tüneteinek kezelésére használják.

A fekete teákat általában a származási helyükről nevezték el, míg a zöld teák megőrizték hagyományos kínai vagy Japán nevüket.

A zöld teák elismerten több antioxidánst tartalmaznak, mint a fekete teák. A fehér teák ízletes italt eredményeznek gyakori, alig érezhető édes utóízzel.

A tea feldolgozása

A teacserje leveleit nagyon gyorsan kell feldolgozni a leszedés után,hogy elkerüljék az oxidációs folyamatokat és a hervadást.A feldolgozásnak köszönhetően, két egymástól jelentősen eltérő hatású tea a végtermék, az egyik a fekete tea, a másik a zöld tea.

A fekete tea levelei az oxidációs folyamatok következtében elveszíti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, az íze karakteresebb lesz.

A zöld tea elkészítésénél az oxidációs folyamat lerövidül, a leveleket nem fermentálják, az antioxidáns összetevők érintetlenek maradnak.

Éppen ezért tulajdonítanak a zöld teának több jótékony hatást a fekete teával szemben.

A fekete teát kétféleképpen dolgozzák fel, az egyik az ortodox módszer, kézi feldolgozást jelent, és főként a jobb minőségű leveleknél használják.

darjeefeldolg.jpg

Az ortodox módszer pontos menete teafajtánként eltér, ez a feldolgozás jó minőségű, laza teát eredményez, melyet nem véletlenül kedvelnek az ínyencek.

A fonnyasztás feladata a vízvesztés, a tealevelek sodorhatók lesznek. A leveleket vékony, 25–40 cm-es rétegben terítik szét tálcákon, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a levegővel. A szárítást ventilátorok segítik. Ha  kicsi a levegő nedvességtartalma, szoba hőmérsékletű levegőn is végbemegy a fonnyadás.

A sodrás-hengerlés során a levél sejtfalai felszakadnak, és a levél felületére kerülnek a sejtnedvek anyagai, ahol levegő jelenlétében keverednek el a polifenol-oxidáz enzimmel. Kézzel teasodró asztalokon, vagy a két recézett hengerből álló mángorlón végzik.

Az erjesztés fermentálás során megindulnak a kémiai fermentációs folyamatok, a katechinekből teaflavinok és tearubiginek, a klorofillból feofitinek és a feoforbidok, az aminosavak bomlásából illóanyagok keletkeznek. Ezen folyamatra annak idején a fermentáció kifejezés terjedt el, s használata fennmaradt annak ellenére is, hogy valódi erjedés nem történik.

A szárítás során megállítják az oxidációs folyamatot, és hevítéssel eltávolítják a levelekből a nedvességet.

A másik módszer a CTC módzser az angol crush, tear, curl szavakból, jelentése morzsol, szakít, csavar.

A CTC módszert teafilterekben vagy sűrítményekben alkalmazzák, a gyengébb minőségű levelek feldolgozására, a folyamat gépi úton történik, hatásosan és hatékonyan készít jobb minőségű végterméket a közepes vagy gyenge minőségű levelekből.

A zöld teát nem fermentálják.

Kínában a tea őshazájában forró vaslábasokban pörkölik a tealeveleket néhány percig, ezután asztalokon sodorják.

Japánban egy keverővel ellátott forgó hengerben 15-20 másodpercig gőzölik  a leveleket, majd szállítószalagon hűtik, újra felmelegítés után sodorják.Hevítés és szárítás követheti a második sodrás előtt. A teát végül szárítják.

A pörkölés vagy gőzölés során a polifenol-oxidáz enzim elveszti aktivitását, a levelek zöld színe megmarad és az oxidálatlan katechinek miatt a fekete teánál a zöld tea fanyarabb.

Tea megjelenése

A teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő főzet a tea. Ma már a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetéből is készítünk teát.

A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak.

A tea szó a hasonló angol szóból származik, melynek eredete a tê, dél-kínai szó. A britek Kínából Európába tengeri úton szállították a teát.

A teanövény (Camellia sinensis) két legelterjedtebb termesztett változata a kínai tea (C. sinensis var. sinensis) és az asszám tea (C. sinensis var. assamica).

A kínai tea levelei kisebbek, vaskosabbak, durvább erezetűek, az asszámi nagyobb levelű, vékonyabb, finom erezetű. örökzöld fa, 5-6 méter magasra is nőhet, a teaültetvényeken azonban 1–1,5 méter magasra visszametszik.

tea2.jpg

A cserjéről először három éves korában szedhető levél, a legjobb minőségű árút 7-8 éves koráig adja.

A trópusi vagy szubtrópusi éghajlat mellett a humuszos talaj kedvez legjobban az optimális növekedéséhez.

Az ültetvények telepítésénél ügyelni kell arra is, hogy a teacserje a hegyvidéket kedveli a legjobban, minél magasabban fekszik az ültetvény, annál jobb minőségű teát termesztenek rajta.

A legnagyobb teaültetvények, a Darjeeling, Assam, Nilgiri, Sri-Lanka, Ceylon, és Japánban vannak. 1890-ben Sir Thomas Lipton Ceylonban megvette a legelső teaültetvényét,azóta a Lipton teát itt termesztik.

A teacserjét főként Kínában, Indiában, Srí Lankán, Tajvanon, Japánban, Nepálban, Ausztráliában és Kenyában termesztik.

multi-vitamin.hu

A tea osztályozása Európában

Ismerjük meg a fekete teák nemzetközileg elismert osztályozási rendszerét, amelyet a hírnevükre kényes kereskedőcégek abban az időben alakítottak ki, amikor a tea újdonságnak számított Európában. A vásárló már akkor is szeretett bizonyos lenni afelől, hogy valóban azt kapja a pénzéért, ami jár neki, ezért a kereskedők a teák csomagolásán precízen feltüntették, hogy az adott fajtát mennyire zsenge és mekkora méretű friss tealevélből állították elő, ezzel egyben utalva a főzet minőségére is.

teafelek.jpg

Vajon hány fajtája van, és mások miként isszák? Mikor élénkít, s mikor nyugtat? Hogyan készítik nekünk, és mi hogyan készítsük el magunknak?

A több száz éve angol nyelven megfogalmazott kategóriák gyakran még ma is olvashatók a fekete teák csomagolásán.

 

A leveleket a szedők már szüretelés közben osztályozzák, a sorban legelöl haladó szedő a cserje csúcsán lévő leveleket szedi.

A leveles teák osztályozása

Flowery Orange Pekoe FOP a vékony és fiatal, a cserje csúcsán frissen kizöldellt, egész levelekből szorosan sodrott tea. A tea szálai világosabbak. Főzete halványabb, vörösesbarnás színű.

Orange Pekoe OP már majdnem teljesen kifejlett, de még fiatal levelekből készült tea, szorosan sodrott, hosszú szálakkal.

Pekoe és Flowery Pekoe P és FP csak lazán vagy alig sodrott, már nem a legfiatalabb levelekből készült tea.

Pekoe Souchong és Souchong PS és S lazán vagy alig sodrott, halvány színű főzetet adó kínai teák. A Souchong megjelölést általában a nagy levelű kínai teákra használják.

Ezeknek a kategóriáknak vannak vágott változatai is, ami azt jelenti, hogy a sodrás előtt a kisebb leveleket felezik, a nagyobbakat még több részre vágják és a nem egészen fiatal leveleket géppel aprítják.

A vágott teák általában gyorsabban kioldódnak és sötétebb, töményebb főzetet adnak, ezért népszerűségük az utóbbi évtizedekben növekedett.

A teázási szokásaikban is roppant kifinomult angolok az önmagában fogyasztható teákat kedvelik, többnyire világhírű termőterületeken érlelt fajtákat, melyeknek ízét egyenesen bűn volna idegen aromákkal, máshonnan származó levelek ízével tönkretenni.

A zöld tea egészségre kedvező hatásai

A tea fogyasztás eredete Kínában több mint 4000 éves múltra tekint vissza. A kínaiak szinte csak zöld teát fogyasztanak, ami a Camellia sinensis nevű növényből készül, minimális oxidációval. Élettani hatásainak köszönhetően napjainkban egyre jobban kedvelik.

zoldtea.jpg

A zöld teának jelentős a koffein és theophillyn tartalma, erős élénkítő hatással rendelkezik. megakadályozza a fáradtságot, javítja az agy működését, vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti. Régen a szellemi erő fokozójaként alkalmazták. A növényben lévő energia hasznosítását a legegyszerűbb, legtisztább gyakorlatával, a levelek leforrázásával érték el.

A zöld tea értékes hatóanyagai között polifenolokat, katechineket, flavonolokat, ásványi anyagokat, /aluminium és réz/ vitaminokat /C, B2, D, K/ és illóolajokat is találhatunk. A zöld teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katechinek a szájüregben gátolják a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása.

A zöld tea antioxidáns hatása az öregedésért felelős szabad gyököket semlegesíti, számos ásványi anyag és vitamin található benne, mely csökkenti a szív megbetegedések kialakulásának kockázatát, fluortartalmának köszönhetően jó hatással van a fogakra, segít megőrizni a száj és az íny egészségét.

A zöld tea fogyasztásának számtalan egészségre kedvező hatása van. Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét. Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvesség tartalmát és fiatalságát. Normalizálja az emésztést és a bélműködést.

A zöld tea hosszan tartó frissítő hatással van a szervezetre, a legrégebben felfedezett és fogyasztott tea. Főzete sárgás - zöldes színű, karakteres ízű.

multi-vitamin.hu

A mai klasszikus teák

Ma a világ legnagyobb összefüggően művelt teakultúrája az indiai Assam vidékén helyezkedik el, a rendkívül termékeny dombos vidék talajának, és a kiegyensúlyozott klímának, a sűrű nyári esőzéseknek köszönhetően a tea egész évben szüretelhető. A valódi Assam-tea rendkívül aromás, tömény, erőteljes ízű, finom főzetet ad.

Ceylonból Kalkutta környékéről származó nemesített teacserjék a világ egyik legkedveltebb teafajtái. A legtöbb termést a sziget Uva tartományának 2500 méter magasban lévő ültetvényei adják, itt nyáron erőteljes, kissé fűszeres ízű, a hűvösebb hónapokban kellemes, könnyed aromájú, illatos tea terem.

darjeeling.jpg

Az India észak-keleti részén, a Himalája déli lejtőin 1900 méteres magasság fölött termő, enyhén muskotályos ízű Darjeeling egyike a világszerte legkedveltebb fajtáknak.

Lapsang Souchong eredetileg Kína déli részén Fuji tartományban honos fajta, jellegzetesen füstös, kátrányos ízét minden ínyenc teázónak érdemes egyszer kipróbálni, az összes többi teától teljesen eltérő aromájú fajta nem mindenki kedvence, igazi különlegesség, erős zamata minden egyéb ízt maga alá gyűr. Fekete teának dolgozzák fel, az erős, nagy levelekből készült főzet mégis egészen világos árnyalatú.

Az orosz teakedvelők Azerbajdzsán és Grúzia hegyeinek napos lejtőin, a cárok által telepített és magas színvonalon művelt teakertek a kínai fajtákból tovább nemesített, hosszú levelű teafajta hírnevét, tiszta kellemes aromájának, ritkaságának köszönheti, a valódi orosz teából kevés jutott el a nemzetközi piacokra.

Az aromásított teák divathullámának idején érdemes felidézni ezeket a tiszta ízű, egyszerű, mégis nagyon élvezetes klasszikus teákat.

süti beállítások módosítása