Tea

Tea

A tea gyógyhatása

2017. december 15. - Nyírfacukor ( xilit )

A teát kezdetben a kínaiak gyógyszerként fogyasztották, nem véletlenül. A tea főzet valóban összetett élettani hatásokkal rendelkezik, jelentős koffeintartalma, ami még a kávénál is magasabb, a tea szárazanyagainak mennyiségéhez viszonyítva a 2-4 százalékot is eléri, sokan mégis úgy érzik, hogy a kávétól jobban felélénkülnek.

A tea magasabb csersavtartalma késlelteti a koffein felszívódását, ezért a tea lassabban, fokozatosabban, de hosszabb távon frissít, mint a gyors hatású kávé.

A tea számos fontos ásványi anyagot tartalmaz, ezek közül kiemelkedik a viszonylag magas fluortartalma, különösen azokon a vidékeken van nagy jelentősége, ahol az ivóvíz természetes fluortartalma kisebb az ideálisnál. A tea 100 gr teafűre számítva több mint 9 gr fluort tartalmaz.

teaegeszseg.jpg

A tea káliumban, kalciumban és magnéziumban is gazdag, van benne jód, króm, mangán, szelén, vas és foszfor, B1 és B2 vitaminokat is tartalmaz.

A teában található teofillin és teobromin értágító hatású, serkenti a szívműködést, részt vesz a vese működésének szabályozásában és vízelethajtó hatása van.

A tea baktériumölő anyagainak, fertőtlenítő hatása is régen ismert, világméretű elterjedésében bizonyára élvezetes ízei mellett az is közrejátszott, hogy forralt, vagyis fertőtlenített vízből készül.

Elterjedtek a különböző gyógynövényekből készült teák is. Pl: matetea. 

Fogyasztása nemcsak kellemes, egészséges is.

A bejegyzés trackback címe:

https://teak.blog.hu/api/trackback/id/tr135465402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása