Tea

Tea

Tealevél hatóanyagai és alkalmazásuk

2017. október 07. - Nyírfacukor ( xilit )

Több mint 2000 éve ismerjük és élvezzük a teát. Megbízható adatok azonban csak az i. u. 4. századtól tanúsítják, hogy a teát gyógyitalként, üdítőként vagy étel gyanánt is alkalmazták. A teázás élvezetének széles körű elterjesztése a Tang dinasztia alatt történt.

teaszertartas.jpgA teakultuszt Kínából zarándokútról hazatérő buddhista szerzetesek honosították meg Japánban, és egy japán szerzetes, Eisai írta le először, hogy a teának életet meghosszabbító hatása van.

A ma is használatos zöld és fekete tea gyártástechnológiája a Ming dinasztia idején alakult ki. A zöld és a fekete tea készítése közötti különbség az, hogy a fekete teánál a gyártástechnológia során a rügyeket, leveleket erős fermentációs hatás éri.

A tea élénkítő hatását koffeintartalmának köszönheti, élénkítő hatása függ a tea fajtájától, az elkészítés módjától, és a megívott mennyiségtől. Egy csésze tea elfogyasztását követően már 10-20 perc múlva nő az éberség, javul a figyelem és csökken a reakció idő. A forró tea állítólag javítja a végtagok keringését, különösen hideg kezű emberek érzik ezt a hatást.

Hatóanyagai 5% koffeint, kevés teofillint, teobromint, 8-30% katechin típusú cserzőanyagot, illóolajat, biszflavonoidokat és aromaanyagokat tartalmaz.

A koffein az agykéregre kifejtett izgató hatása révén serkenti a szellemi teljesítő- képességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő és koncentrálóképességet.

A koffein a vegetatív központokra és a perifériára kifejtett hatásai következtében, előnyösen változtatja meg a vérelosztást. A splanchnicus terület rovására javítja az agy, szív, tüdő, izom és a bőr vérellátását. Megindítja a diuresist, serkenti a légzőközpont működését.

Nagy adagban álmatlanságot, izgatottságot, fokozott ingerlékenységet eredményez. Kérgi és közvetlenül az izomra kifejtett hatásai miatt növeli az izom mozgékonyságát, az izom-összehúzódás erejét és kitolja a fáradtságérzés kialakulásának idejét.

Egyesek úgy tartják, hogy a tea segít a stressz oldásában is. A tea fajtától és dózistól függő kedvező élettani hatását újabban magas antioxidáns tartalmával magyarázzák.

A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, fogyasztásuk előtt érdemes megvizsgálni, hogy hogyan hathatnak az emberi szervezetre. Általában kedvezőtlen mellékhatásuk nincs, de okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot, mint a fekete tea, míg a zöld tea éppen ellenkezőleg, nyugtató hatású. A gyógynövények teájának (Pl: a lapacho tea) hatásai a növény gyógyító erejét hordozzák magukban, így rendkívül változatos és különböző betegségekre hatnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teak.blog.hu/api/trackback/id/tr115372884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása