Tea

Tea

A mai klasszikus teák

2017. január 17. - Nyírfacukor ( xilit )

Ma a világ legnagyobb összefüggően művelt teakultúrája az indiai Assam vidékén helyezkedik el, a rendkívül termékeny dombos vidék talajának, és a kiegyensúlyozott klímának, a sűrű nyári esőzéseknek köszönhetően a tea egész évben szüretelhető. A valódi Assam-tea rendkívül aromás, tömény, erőteljes ízű, finom főzetet ad.

Ceylonból Kalkutta környékéről származó nemesített teacserjék a világ egyik legkedveltebb teafajtái. A legtöbb termést a sziget Uva tartományának 2500 méter magasban lévő ültetvényei adják, itt nyáron erőteljes, kissé fűszeres ízű, a hűvösebb hónapokban kellemes, könnyed aromájú, illatos tea terem.

darjeeling.jpg

Az India észak-keleti részén, a Himalája déli lejtőin 1900 méteres magasság fölött termő, enyhén muskotályos ízű Darjeeling egyike a világszerte legkedveltebb fajtáknak.

Lapsang Souchong eredetileg Kína déli részén Fuji tartományban honos fajta, jellegzetesen füstös, kátrányos ízét minden ínyenc teázónak érdemes egyszer kipróbálni, az összes többi teától teljesen eltérő aromájú fajta nem mindenki kedvence, igazi különlegesség, erős zamata minden egyéb ízt maga alá gyűr. Fekete teának dolgozzák fel, az erős, nagy levelekből készült főzet mégis egészen világos árnyalatú.

Az orosz teakedvelők Azerbajdzsán és Grúzia hegyeinek napos lejtőin, a cárok által telepített és magas színvonalon művelt teakertek a kínai fajtákból tovább nemesített, hosszú levelű teafajta hírnevét, tiszta kellemes aromájának, ritkaságának köszönheti, a valódi orosz teából kevés jutott el a nemzetközi piacokra.

Az aromásított teák divathullámának idején érdemes felidézni ezeket a tiszta ízű, egyszerű, mégis nagyon élvezetes klasszikus teákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://teak.blog.hu/api/trackback/id/tr745465412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása